Vad är nagelsvamp?

Det är ett vanligt problem bland vuxna som drabbar både män och kvinnor, och förekomsten ökar med åldern. Nagelsvamp är det vanligaste problemet som drabbar naglar och även om den stora majoriteten av fall rör tånaglar kan även fingernaglar infekteras av denna svamp.

Nagelsvampen kan anses vara ful. Oftast blir nageln tjockare och ändrar färg till gulbrun. Infektionen kan sprida sig till de omgivande naglarna och även huden. Svampinfektionen kan också vara smittsam och sprida sig från en nagel till en annan och från en person till den andra. Därför är det viktigt att behandla nagelsvamp så snart symtom uppstår och infektionen har diagnostiserats.

Vad orsakar nagelsvamp?

Nagelsvamp orsakas av tre typer av svampar: dermatofyter, jäst, och icke-dermatofyt formar. Svampar är enkla parasitiska växtorganismer som inte behöver solljus för att växa. Tånaglar är särskilt mottagliga då svampar föredrar mörka fuktiga platser. Dessa typer av svamp trivs vanligtvis i simbassänger, omklädningsrum och duschar. Kroniska sjukdomar såsom diabetes, problem med cirkulationssystemet, immunbristsjukdom samt en historia med fotsvamp eller överdriven svettning ökar också risken för att utveckla nagelsvamp.

Vem lider av nagelsvamp?

Nagelsvamp förekommer vanligtvis mer hos äldre människor eftersom åldrandet orsakar naglar att bli mindre återfuktande och sprickor börjar visas. Barn är därför mindre mottagliga för nagelsvamp eftersom deras naglar är oftast starkare, friskare och utan sprickor. Om naglarna är spruckna, naturligt ömtåliga eller försvagade till följd av en skada, är det lättare för svamparna att infektera nageln.

Vilka komplikationer kan uppstå?

Nagelsvamp brukar inte försvinna av sig själv och komplikationer kan uppstå om de lämnas obehandlade. Nagelsvamp kan vara smärtsamt och orsaka permanenta skador på naglar. En vanlig komplikation är en inåtväxt nagel.

Nagelsvamp kan skapa en onormalt formad tånagel som sedan blir inåtväxt. En inåtväxt nagel växer in i huden. Detta händer oftast stortå men kan också förekomma i andra naglar. En inåtväxta tånagel kan bli smittad vilket orsakar rött och svullen nagel. Personer med böjda eller tjocka naglar är mer benägna att ha en inåtväxt tånagel och detta är vanligare hos äldre vuxna.

Hur kan nagelsvamp förebyggas?

Tips för att bibehålla friska naglar och förhindra svamp nagelinfektioner:

  • Undvik att bära syntetiska strumpbyxor eller strumpor
  • Bär strumpor av naturmaterial såsom ull. Om de blir fuktiga, ändra dem för att hålla fötterna torra
  • Använd sandaler eller torra luftiga skor av material som gör att fukt kan fly
  • Dela inte dina skor, strumpor eller nagelsax med någon annan
  • Torka alltid fötterna ordentligt, särskilt mellan tårna
  • Bär flip-flops när du använder en offentlig pool eller dusch. Undvik nakna fötter i allmänna utrymmen
  • Låt inte nagellack förbli på för länge och undvika att applicera nya lager över gamla
  • Undvik att skada din nagel. Detta kan hända när du bär skor som är för små eller genom att klippa naglar för kort
  • Applicera en förebyggande behandling såsom Nailner, genom att applicera Nailner en gång om dagen kan återkommande nagelinfektioner förebyggas.