Hur känner man igen nagelsvamp?

En svampinfektion kan påverka en del av nageln, en hel nagel, eller flera naglar. Vanligtvis är en svampinfektion inte smärtsamt. Men utan behandling, kan det bli allt mer obekvämt eller smärtsamt att bära skor, gå eller ens stå under långa perioder.

Symptom på nagelsvamp

  • Vita fläckar eller streck på nagelytan
  • Gula missfärgade naglar
  • Svartfärgade naglar
  • Smärtsamma tånaglar
  • Förtjockning av tånaglar
  • Spruckna och sköra naglar

Nagelsvampen kan anses vara ful. Oftast blir nageln tjockare och ändrar färg till gulbrun. Infektionen kan sprida sig till de omgivande naglarna och även huden. Svampinfektionen kan också vara smittsam, sprider sig från en nagel till en annan, och från en person till den andra. Därför är det viktigt att behandla nagelsvamp så snart symtom uppstår och infektionen har diagnostiserats.

Vita fläckar eller streck på nagelytan
Vita fläckar kan vara ett symptom på kalciumbrist i kroppen. Det är dock mer sannolikt att vara tecken på en svampinfektion av nagelytan

När det handlar om nagelsvamp kommer nageln bli alltmer skadad och smulig, och så småningom bli brun eller grå. Inte bara påverkar det utseendet på nageln, men svampen kan även gradvis spridas över hela nageln. Om svampinfektionen inte behandlas, kan det bli smärtsamt.

Gula missfärgade naglar
Missfärgning av nageln är ett av de första tecknen på nagelsvamp. Gula naglar orsakas ofta av nagelsvampinfektioner. Frekvent applicering av nagellack kan också resultera i gula naglar. Det är därför rekommenderat att låta naglarna andas ofta och undvika att bära nagellack under långa perioder. Bär man nagellack för länge kan det orsaka nagelsvamp.

Pigmenten som används i nagellack, särskilt mörkare nyanser, kan färga dina naglar över tiden. Det bästa sättet att förhindra detta är att använda ett nagellack som andas, speciellt rekommenderat för naglar med nagelsvampinfektion eller att använda ett genomskinlig baslack innan du applicerar ett nagellack. Andra orsaker till nagelmissfärgning kan vara kronisk leversjukdom, överdriven rökning och dåliga livsstilsvanor.

Svarta naglar
Det finns många orsaker till svarta eller mörka tånaglar, men den vanligaste är skada. Den här missfärgningen kallas ett ”subungualt hematom” med tanke på blodet som samlas under nageln. Detta gör inte bara att nageln blir missfärgad, det skapar också ett enormt tryck som leder till ökande smärta.

I många fall rekommenderas medicinsk behandling för att lindra detta obehag Även om alla kan få svarta tånaglar på grund av oväntat trauma löper idrottsmän och de som ofta går barfota större risk. Svarta tånaglar är också vanliga hos patienter med nedsatt immunförsvar.

Smärtsamma tånaglar
Nagelsvamp kan vara smärtsamt, särskilt när behandlingen börjar för sent. Vanliga orsaker till smärtsamma nagelinfektioner omfattar: ett svullet nagelband, förtjockning av nageln eller fullständig separation från nagelplattan. Det kan vara obekvämt och till och med smärtsamt att bära skor, gå eller stå under långa tidsperioder. Att behandla nagelsvamp kommer att bidra till att minska smärtan. Smärtsamma nageltrång orsakas vanligtvis av felaktig klippning, illasittande skor eller ärftlighet.

Förtjockning av naglarna
Våra tånaglar blir tjockare och hårdare naturligt när vi blir äldre. När tånaglar blir tjockare hos yngre personer beror det oftast på infektion eller skada. En infekterad nagel blir tjockare och hårdare att penetrera, vilket gör den svårare att behandla. Att fila nageln kan orsaka ännu mer skada, så den bästa metoden är att behandla infektionen så tidigt som möjligt.

Även om större skada på nageln är en uppenbar orsak till förtjockning beror det oftare på att dagliga aktiviteter skapar upprepat tryck mot nageln. Att nageln kontinuerligt slår mot skon gör att den separerar från nagelbädden. Förtjockade tånaglar kan vara smärtsamma, svåra att skära och har ökad mottaglighet för infektion.

Spruckna och sköra naglar
Sköra naglar kan orsakas av långtidsexponering för vatten eller kemikalier såsom rengöringsmedel och nagellack. De är också ett tecken på åldrande. Av denna anledning lider vuxna och äldre personer mer av nagelsvamp som tränger in i nageln genom sprickor. Många medicinska tillstånd kan göra naglarna sköra, vilket innebär att de enkelt spricker, bryts, delas eller flagnar. Tunna och sköra naglar, vilket kallas Onychoschizia, kan också vara ett tecken på hypotyreos. Att ta vitamintillskott med biotin kan vara till hjälp i vissa fall av sköra naglar och applicering av fuktgivande medel efter att ha blötlagt dem i vatten kan också vara till fördel.
Nailner används för att förhindra att svamp tränger in i naglarna eftersom det skapar en ogynnsam miljö för överlevnad av svamp. Nailner innehåller också fuktgivande medel som bidrar till att återställa spruckna och sköra naglar.