Kolla dina fötter: 6 tecken på att du kan ha nagelsvamp

Har dina naglar blivit missfärgade eller upplever du att dina naglar är sköra? Då kan du ha drabbats av nagelsvamp.

Omkring tio procent av befolkning beräknas lida av nagelsvamp på händer eller fötter. Nagelsvamp beror på en infektion under nagelbädden och är vanligast hos vuxna. Risken för att drabbas ökar med åldern då äldre drabbas av nagelskörhet. Det kan också förekomma hos barn, men eftersom de har mjukare naglar drabbas de inte lika lätt.

Svampen smittar från person till person. Det är vanligt att nagelsvamp, precis som fotsvamp, smittar via gemensamma duschutrymmen, omklädningsrum, handdukar eller nagelsaxar.

Svamp älskar fukt

Svamp trivs när det är hög fuktighet, vilket lätt uppstår när du bär för trånga skor, använder strumpor som får fötterna att svettas eller inte tvättar fötterna tillräckligt noga. Personer med diabetes eller nedsatt immunförsvar har större risk att få nagelsvamp. Obehandlad fotsvamp kan också sprida sig till naglarna.

6 tecken på nagelsvamp

Symptomen går oftast att se med blotta ögat:

  • Vita fläckar eller streck på nagelns yta.
  • Gul missfärgad finger- eller tånagel.
  • Svart finger- eller tånagel.
  • Smärtande tånaglar.
  • Tånaglar som blir tjockare.
  • Spruckna och sköra naglar.

Om du har något av symptomen ovan är det troligt att du har drabbats av nagelsvamp. Eftersom svampen lätt sprider sig är det viktigt att sätta in behandling tidigt. Du behandlar svampen själv hemma med receptfria lösningar, räkna dock med att det kan ta tid eftersom en ny nagel behöver växa ut. Vanligtvis tar det 3 – 12 månader.

Enkel behandling

Nailners behandling mot nagelsvamp är receptfri och innehåller ingredienser som inte skadar nageln utan penetrerar nageln och behandlar svampen på djupet. Nailner erbjuder produkter som antingen ger direkt täckning av missfärgningar eller bleker nageln för ett hälsosammare utseende efter en vecka. Det är dock viktigt att fortsätta behandlingen även om nageln snabbt ser bättre ut för att säkerställa att svampen försvinner och en ny frisk nagel växer ut.

Produkter